Tribunj – táborunk helyszíne


A tengeri táborok, kirándulások és a családi nyaralás helyszínéül egy kedves kis faházas kemping és néhány, – ennek szomszédságában található- apartman szolgál Tribunjban.

Tribunj csónakok

Tribunj Sibeniktől 15 km-re, közvetlenül a tengerpart mellett található hangulatos kis horvát halászfalu. A falu régi magja egy szigetre épült. Számos történelmi emlék található itt. Mai lakossága a turizmuson kívül a mezőgazdaságból – olíva termesztés és feldolgozás – valamint halászatból él.

Történelme

A település ősi magja a szt. Mikula-dombon létesült, melynek hegyén egy középkori erődítményt építettek, ennek a neve Jurjevgrad volt. Az erődítmény a 17.sz-ból származik, a törökök elleni védelmük megerősítését szolgálta, ez a városrész a történelem során megsemmisült.

Tribunj történelme

A mai Tribunj első, jellegzetes dalmát házait a falu központjában egy kis szigeten építették fel. Ezt a kis szigetecskét a későbbiek folytán egy kőhíddal kötötték össze a szárazfölddel – erre terjeszkedett a település, mert más lehetőség nem volt. Írásos emlékek először 1463-ban említik Tribohunj néven. Neve a történelem során többször is változott: Trebic, Trebiste, Trebunj, Trebocconi (ez a velencei elnevezés „három darabot” jelent). Nem tudni, hogy a falucska elnevezése ősi horvát név, vagy a szláv „áldozati hely” névből ered-e.

Tribunj az ősi dalmát tradíciókra alapozva épülő-szépülő turisztikai és látványos idegenforgalmi hellyé fejlődött, megőrizve azt a fajta nyugalmat, ami a tipikus dalmát halászfalvak jellegzetessége volt- és maradt.

Tribunj kikötő

Strandjai

Zamalin nevű strandja a tábortól mindössze néhány percre található. Gyönyörű, kristálytiszta vize, nyugodt környezete sok embert varázsolt el, így választották kedvelt nyaralóhelyül.

A horvát tengerpart legtisztább strandjai között tartják számon (hivatalos mérések alapján is).

Bristak, kicsit távolabb fekszik táborunktól, mintegy 10-15 percnyi sétára. Aprókavicsos, hosszan elnyúló partja a kisgyermekes családok kedvelt fürdőhelye.

Tibunj és Vodice között található egy hivatalosan kialakított kutyás strand, ide vihetik fürdetni kutyáikat azok a turisták, akik kedvenceikkel jönnek nyaralni, természetesen ez is ingyenes.

A természetes szépségében pompázó part mentén bárhol beúszhatunk – ez a szakasz csak jól úszóknak ajánlott- és gyönyörködhetünk a kilátásban.

Galéria