Nemzeti parkok, természeti csodák


Krka Nemzeti Park – A Plitvicei -Tavak mellett a másik káprázatos vízesés-rendszer Horvátországban. A Krka folyó táplálja, amely Kninnél ered, legszebb része Skradinnál található, innen indulnak a sétahajók is, egészen fel a vízesésig. A nemzeti park egyik érdekessége a nagy vízesés (skradisniki buk). Az alatta található tóban fürödni is lehet a kijelölt területen.

 

nemzeti parkok

A 400 m hosszú, 100 m széles területen 17 vízesés található, az első és az utolsó vízesés közötti szintkülönbség 47 m. A legnagyobb vízesés magassága 37 m. Hajóval és autóval is fel lehet jutni, de a vállalkozó szelleműek akár gyalog, túrázva is megtehetik ezt az utat, végig kiépített túraútvonal vezet ide. Leglátogatottabb részei közé tartozik még a Roski slap vízesés, és a Visovac-sziget, ahol egy középkori templomocska található. Jelentős még állat-és növényvilága is, több őshonos faj él itt, ami csak ezen a vidéken található meg.

Paklenica Nemzeti Park Több, mint 100 négyzetkilométeren fekszik. A tengertől a Velebit-hegység választja el. Két nagy részre oszthatjuk: a Velika (Nagy) és Mala (Kis) Paklenicara. Érdekessége, hogy itt található Horvátország legnagyobb „Pillangó rezervátuma”, 82 fajta pillangót regisztráltak a parkban. Madárfaunája sem elhanyagolható, több, mint 210 madarat figyeltek meg. Ezt a kirándulást elsősorban azoknak a túrázóknak ajánlom, akik szeretik a lassú, kikapcsoló túrákat, szeretnek elmélyedni a külső-és belső tapasztalásokban. Javaslom azoknak is, akik szeretik a hegymászást, lehetőség van, a több, mint 4000 mászóútvonal valamelyikét kipróbálni. Az erdőrengeteg mélyén nemcsak vaddisznók, őzek élnek, hanem igazi nagyvadak is: hiúzok, farkasok, medvék. A káprázatos táj megihlette a filmvilágot is, hiszen a híres Winettou- indiános filmek egy részét itt forgatták.

Kornati nemzeti park

Kornáti Nemzeti Park – Ez a szigetcsoport 150 kisebb-nagyobb szigetből, sziklazátonyból áll. Legnagyobb része védett terület, kuriózuma, hogy a környezete megmaradt érintetlennek. Egykoron sűrű növényzet borította a szigeteket.

Az eredeti növényzet a fenyő és a tölgy volt. A szigetek a XV.-XVI. században váltak kopárrá, amikor a Velencei Köztársaság kivágta az összes fát, mert kellett a faanyag a törökökkel szemben vívott harcban a hajóépítéshez. Egy egész hadiflotta épült fel az itt kivágott fákból, rossz példaként tartva szemünk előtt az erózió pusztító munkáját. Szinte minden környékbéli városból indulnak kiránduló hajók erre a csodálatos helyre.

Galéria