Látványosságok, városok a környéken


Tribunj és környéke

Tribunj a fürdőzés és strandolás mellett – számos kirándulási, túrázási lehetőséget tartogat az ide látogató turisták számára. Választhatunk kedvünk, vérmérsékletünk, ízlésünk szerint városlátogatásokat, kirándulást a számtalan természeti csoda egyikébe, vagy ha aktív pihenést választunk, akkor inkább a kerékpártúra, vagy a rafting mellett tehetjük le a voksot. Válasszunk bármit is, az életre szóló élmény garantált.

Šibenik

Šibenik

Šibenik egy kicsit más, mint a többi adriai város. Nem egy tengerparton, szigeten-, illetve félszigeten fekszik, hanem a Krka folyó 3 kilométer hosszú védett öblében helyezkedik el. Egy kicsit olyan, mintha valamelyik nagyobb folyóparti városunkban járnánk. Járjuk be most virtuálisan Šibeniket, ismerjük meg a történelmét, az óváros látványosságait és a környék kirándulási lehetőségeit. Szinte minegy, hogy milyen közlekedési eszközzel érkezünk. Jöhetünk szárazföldön, vagy hajóval, mindenképpen a város központjába érkezünk meg, innen indíthatjuk sétánkat a gyönyörű óvárosba.

Szent Jakab katedrális egy XII. századi templom helyén kezdték el építeni a katedrálist 1402-ben. Az építéshez a közeli Brać szigetről hozták ide a híres horvát mészkövet. (A washingtoni Fehér Házat is ebből a braći mészkőből építették fel.) 1433 és 1441 között híres olasz mesterek kezdték el a székesegyház építését. 1444-ben Juraj Dalmata főépítész úgy gondolta, hogy túl kevés pénzt költöttek eddig az építkezésre, nem lesz elég popmás a katedrális, így az olasz építészeket hazaküldte és velencei mestereket hívott helyettük. A velenceiekkel áttervezték a folyamatot, hozzáépítették a katedrálishoz a két oldalhajót és megnövelték a szentélyt. A szentély külső borítására 74 emberi arcot faragtak fel. Ezek az emberek mind fontos szerepet töltöttek be akkor a város életében, az építkezésben, vagy éppenséggel sok adományt adtak a katedrális építésére. Az UNESCO 2000-ben a Világörökség részévé nyilvánított a katedrálist.

Városháza. A Szent Jakab katedrálissal szemben egy kis teret találunk. A tér végén egy érdekes vörös hátterű boltíves építmény látható. Az építmény 1533 és 1546 között reneszánsz stílusban épült. Eredetileg is, és most is a helyi városháza működik a falak mögött. Az árkádsor árnyékában egy kávézót találunk, ami a nagy hőségben csordulásig megtelik tikkadt turistákkal.

Óváros, Szent Mihály erőd. A 70 méter magasra épített erődöt eredetileg a középkorban építették. Ekkor még Szent Anna erőd néven tartották számon. A XVI. században a török támadása miatt újjáépítették és új nevet adtak neki, Szent Mihály erőd lett. Innen fentről csodálatos kilátás nyílik a városra.

Ez a város rendkívül gazdag műemlékekben, egyik legnépszerűbb úticélja a magyar turistáknak.

Zadar

Zadar városkapu

Zadar eredetileg is egy kis szigetre épült. Már a középkor elején erős várfalak és bástyák vették körül. Igazi vízi erődítménnyé a velencei időkben vált. Zadar volt a Velencei Köztársaság legnagyobb erődítménye. Az erős várfalak mindig megvédték a várost, még a török sem tudta elfoglalni (a XVI. században). A várfal leglátványosabb része a régi Városkapu avagy Szárazföldi kapu. Egykoron ez volt Zadar (Zara) főbejárata. Eredetileg római alapokra épült a Városkapu, de a hajdani kapu megsérült a velencei háborúkban. A diadalív formájú kapu az egyik legszebb és legjobb állapotban megmaradt műemlék egész Dalmáciában.

Az öt kút tere a várfal és a városi park között található. A XVI. századig egy hatalmas árok volt a kutak helyén. Miután a velenceiek elfoglalták Zadart és megindultak a törökök, hogy az Oszmán Birodalom részévé tegyék a várost, gyors építkezésbe kezdtek. Hatalmas várfalakat és őrtornyokat építettek. Miután felhúzták a várfalakat rájöttek, hogy a város ivóvíz nélkül maradt, mivel a kutak a várfalon kívül maradtak. Azért, hogy ne maradjanak ivóvíz nélkül a zadariak, a kutak elé óriási víznyelő tárnákat és vízvezetékrendszert építettek.

Népek tere. Több fontos épület található a Népek terén melyek a háborúkban súlyosan megsérültek. Itt található a városházként üzemelő épület. A városháza mellett van az óratorony. A XIX. század elején építették, azóta folyamatosan működik. Egy nagy fém lámpa áll a Népek tere közepén. Zadarban 1520-ban vezették be a helyi közvilágítást. Ekkor még hagyományos, fa tüzeléssel működtek a lámpások. 1860-ban elkezdték lecserélni a fa tüzelésű lámpákat olajlámpára.

Tengeri orgona. A sétány végén érdekes lépcsőket vehetünk észre, melyek a tengerbe tartanak. A lépcsők mögött lyukak vannak kialakítva, ahonnan különböző zörejek, hangok hallatszanak. Ez a híres Zadari tengeri orgona. A víziorgona lényege, hogy a lépcsők alatt mélyedések vannak, ahol bever a tengervíz. Ezt a vizet polietilén csövekbe vezetik, melyek a part felé haladva folyamatosan szűkülnek. Ahogy szűkülnek a csövekben felgyorsul a víz áramlása és a víziorgona kürtője hangot ad ki. A zadari tengeri orgona 35 sípból (csőből) áll. Hét különböző hangszinten, öt mélységben tud „zenélni”. Igazán az esti órákban érdekes a tengeri orgona hallgatásának az élménye, amikor a napnyugtakor kiülnek az emberek a jó meleg kövekre és onnan nézik végig, hogy nyugszik le a nap és közben hallgatják a természet zenéjét. Alfred Hitchcock híres krimiíró szerint Zadarban van a világ legszebb naplementéje. Kedves Utazó, ha erre jársz, mindenképpen nézd meg Te is, és döntsd el, hogy igaza volt-e Hitchcocknak.

Trogir

Trogir

Trogir a Kastelanski-öböl nyugati sarkában egy mesterséges szigeten fekszik. A szigetet a szárazfölddel egy 20 méter hosszú középkori kőhíd, míg a Čiovo-szigettel egy 110 méter hosszú mozgóhíd köti össze. Trogir óvárosi része ezen a kis szigeten található.

Trogir történelme: A várost Kr.e. III. sz-ban görög telepesek alapították. Gyors fejlődése azonban sokaknak szemet szúrt, és hamarosan Trogir különböző birodalmak célpontjává vált. A várost folyamatosan uralmuk alá hajtották a Dalmáciát is sokszor megszálló környező népek: a görögök, az illírek, a rómaiak, a bizánciak, a velenceiek, a franciák, az osztrákok és természetesen mi magyarok is. Bizony, mi magyarok is uralmunk alatt tartottuk Trogir városát, de csak kis ideig. Például, IV. Béla királyunk itt talált menedéket a tatárjárás idején és a mai napig itt őrzik koronázási palástjának csuklyáját.

Trogir óvárosa, látnivalói: Trogiri sétánkat a Szárazföldi kapunál kezdjük. Egykoron felvonóhíd és két erős bástya állt itt a hívatlan vendégek elrémisztése végett. A Szárazföldi kaputól néhány perc sétával elérjük Trogir óvárosának főterét. Itt találjuk a Szt-Lőrinc katedrálist (Sv. Lovro) és a Városházát.

Split

Split

Split a legnagyobb Dalmát város, egyben Horvátország második legnagyobb városa. Split az egész környék gazdasági, kulturális, közlekedési és politikai központja. Egy igazi nyüzsgő, mediterrán nagyváros. Óvárosa egy kis félszigeten helyezkedik el.

Split legnagyobb látványossága a Dikletianus-palota. Ez az egyetlen épségben megmaradt római kori építészeti emlék egész Dalmáciában. A palota egy hatalmas négyzet alakú erődítmény, melyet monumentális várfalak vesznek körbe. Minden egyes utcája és építménye mesébe illő, varázslatos. Csak kevesen tudják, de magyar érdekeltségei is vannak a palotának, hiszen itt temették el IV. Béla kisebbik lányát, Katalint.

Az egyik legpezsgőbb, és legmediterránabb hangulattal büszkélkedő horvát város, ahol a történelmi belváros szűk, labirintusszerű utcáin, sikátoraiban, és a város többi részének széles sétányain mindig zajlik az élet: zenészek, táncosok, koncertek dobják fel a rengeteg embertől már egyébként is nagyon pezsgő hangulatot.